Maaseutumatkailua - tervetuloa tutustumaan naapurustoon

Kierros kotitiluksilla

Yksi asia joka täällä Lantalla on TODELLA poikkeava Suomesta, on hyvän päivän -tutut. Espoossa bussipysäkillä oli aamuisin aina samat naamat, mutta silti kukaan ei tervehtinyt ellen minä tervehtinyt ensin. Täällä tervehditään, jutellaan ja udellaan asioita kyllä kaikilta joiden naama on etäisestikään tuttu. Arvatkaa kuinka helppoa se on ihmiselle, joka on salaisesti introvertti ja jolla on onneton kasvomuisti. Nimimuistista puhumattakaan.
Ajattelin ottaa teidät mukaan kierrokselle tänne meidän lähihuudeille ja esitellä näitä meidän tuttavia.  Lähipiiri onkin jo esitelty TÄÄLLÄ. Tervetuloa kylään!

Vähän hiljaisempi naapuri

Aloitetaan heti tästä kotikadulta:

Pinkin talon asukkaat Ahmad ja Malee

Tämä on hauska pariskunta joiden kanssa olemme edelleen onneksi hyvissä väleissä vaikka Moula on päästänyt pari heidän nuorta kanaansa päiviltä ja säikyttänyt isompia pahimmanlaatuisesti. No, edelleen, jos kanat eksyvät kotoaan meidän pihallemme, niin en oikein voi syyttää Moulaa vaistojensa noudattamisesta. Paitsi että toki syytän.

Malee tekee kotikäyntinä kuulemma siivouksia ja hierontoja mutta minusta olisi tosi kiusallista laittaa naapuri meille töihin. Joinakin arki-iltoina Malee vetää Zumban thaiversiota paikallisille naisille ja toisinaan he kokoontuvat pinkin talon pihalle harjoittelemaan ”koreografioita”. Sellaista yks kaks kaks koli neli -tyyppistä askellussettiä. Pyllyt eivät paljon tällä tunnilla pyöri.
Malee vetää Zumban thaiversiota paikallisille naisille. Pyllyt eivät paljon tällä tunnilla pyöri
Ahmad on paikallisradion vetäjä, aina hyväntuulinen, spedetukkainen ja melko vaikutusvaltainen paikallinen. Ihan siis siitä päätellen, että toisinaan kaikki lähialueen tiet ja pihat täyttyvät autoista ja mopoista kun Ahmadilla on käynnissä rankemmat vedonlyöntisessiot. Vedonlyöntihän on Thaimaassa toki laitonta, mutta tuskin sillä on niin väliä kun näissä tapahtumissa on mukana myös poliiseja. Vetoa lyödään ainakin nyrkkeilystä ja joskus heillä on kuulemma ollut kalatappeluita. Ei, en tiedä miten kalatappelut käytännössä tapahtuvat enkä edes halua tietää. Kuten nimestä voi päätellä, Ahmad on muslimi, mutta silti kuulemme hänen tulevan melkein joka ilta mopon kori kaljapulloja kilisten kotiin ja onpa hänet bongattu paikallisesta ”karaoke”-paikastakin. (Teille jotka ette tiedä, karaokebaari on täällä sama kuin bordelli)

Pilkahdus pinkistä talosta

Omituisten otusten naapurusto

Noita-akan talo. Eli meidän entinen kotimme. Jos et tiedä miksi kutsun edellistä vuokranantajaamme noidaksi, niin ehkä haluat lukea lisää täältä . Tätä nykyä talo on ilmeisesti vuokralla Air BnB:ssä koska asukkaat vaihtuvat tämän tästä. Onneksi noita perheineen ei itse juurikaan käy tiluksilla ja jos käy niin emme sano sanaakaan, mulkoilemme heitä vain merkitsevästi ja ilmeettä.

Sitten onkin aika siirtyä eteenpäin kotitietä. Vastaan tulee ensin paikallisasutusta ja puolialastomia pieniä lapsia jotka huutavat ”HELOO HELOO HELOO” ja haluavat antaa yläläpsyjä. Osa myös koittaa aina pelotella Moulaa, mutta näkevät kyllä ilmeestäni mitä mieltä minä asiasta olen. 

Yhdessä näistä vieri viereen rakennetuista pienistä taloista asuu ulkonäöstä päätellen joku itäeurooppalaisvaikutteinen ympäriinsä tatuoitu mies thaivaimonsa kanssa. Meni puoli vuotta ennen kuin ukko alkoi vastata tervehdykseeni. Äijä puhuu täydellistä thaita ja on hakattu täyteen mustetta, joten luonnollisesti olen keskenäni tullut siihen tulokseen, että hän on ollut paikallisessa vankilassa, oppinut siellä kielen ja aikansa kuluksi päättänyt koristella ihonsa. Se selittäisi myös hänen nihkeytensä uusia ihmisiä kohtaan. Ms Marple täällä hei!

Sitten ollaankin jo saksalaisen narunohuen miehen talolla. Se mäki jota minä kutsun golgataksi ja jonka rinteille olen joskus oksentanut mansikkamehut (tämä info ihan vaan selventääkseni kuinka koville sinne kiipeäminen tältä pullukalta ottaa) on tälle miehelle joka-aamuinen kevyt pikku kipaisu. Saattaa myös selittää sitä miksi hän ei joudu kuuntelemaan pullukkakevennyksiä toisin kuin minä.
Olemme tässä viimeiset pari vuotta tervehtineet ja jutelleet aina törmätessämme, mutta kotikatunsa ulkopuolella hän ihan vilpittömästi ei koskaan tunnista meitä. Lohdullista, että on mahdollista pystyä olemaan vielä huonompi kasvojen tunnistamisessa kuin minä olen.
Mäki jota minä kutsun golgataksi ja jonka rinteille olen joskus oksentanut mansikkamehut

Golgatan huipulta on hienot maisemat


Saksalaisen narumiehen naapurissa asuu pyöreäkasvoinen, aina iloinen thaimies. Hänen kanssaan vähintään moikataan tai jos olen ilman koiraa liikenteessä, ehkä myös vaihdetaan kuulumisia. Jos taas tomppelikoira on mukana, niin suurin osa energiasta menee siihen, että koitan hätistellä naapuruston yhteisomistuksessa olevia piskejä kauemmas kiukkuisesta nartustani.

Pinkistä rivitalosta vastaan juoksee aina äitinsä kanssa prinsessamekkoon pukeutunut pieni paikallinen tyttö joka aiemmin huusi kaikille kovaan ääneen Hiisi-koiran nähdessään ”katsokaa, leijona tulee”. Itse asiassa hän vilkuttaa ja huutaa leijona edelleen, vaikka ihan totta puhuen Moula ei taida juuri leijonalta näyttää.

Sen jälkeen olemme vesimiehen kodin vieressä. Vesimies, kuten nimestä voi päätellä, tulee siis aina puhelinsoitosta muutamassa minuutissa täyttämään käyttövesisäiliön autollaan. Olemme käyttäneet hänen palveluitaan vain kerran ehkä pari vuotta sitten, mutta sen jälkeen hän on aina tervehtinyt meitä lapa korkealla pystyssä.

Tällaisiakin maisemia löytyy likeltä


Ruokaostoksia ja lenkkejä

Sitten ollaankin jo markkinoilla! Luonnollisesti suuntaan heti kärkeen mango-miehen kojulle. Hän paitsi ”pakottaa” minut maistamaan kaikkia mangolaatuja (oih ja voih tätä minun rankkaa elämääni!), myös aina laittaa pari ylimääräistä hedelmää kassiin. En koskaan valikoi täällä itse hedelmiä, sillä hampaaton ukko tekee sen paremmin puolestani. Jopa niin hyvin, että viimeksi tulin kotiin 6 hedelmäkilon kanssa.  Yleensä hän myös pölisee kovasti thaiksi jotain ja minä vastailen jotain summanmutikassa. Niin kuin että Tommi ei siksi ole mukana ostoksilla, että hän on kotona juomassa kaljaa ja laiskottelemassa. Koska sen minä osaan thaiksi sanoa! :D
Tommi ei siksi ole mukana ostoksilla, että hän on kotona juomassa kaljaa ja laiskottelemassa
Seuraavaksi mennään vihanneskojulle Dean luokse. Dea on suloinen nuori pikkuriikkinen nainen jonka kojussa on vaihteleva määrä työntekijöitä. Nähdessään minut hän huudahtaa iloisesti ”heloooo malikaa” ja antaa minulle erityissuuren korin tavallisten pienten korien sijaan. Dea on nimittäin oppinut, että toisin kuin paikalliset, me yleensä ostamme koko viikon vihannekset kerralla ja se on paljon se! Hän myös kysyy ihmeissään ostoksia punnitessaan, että etkö tänään todellakaan ota munakoisoja. Hän oikeasti muistaa paremmin kuin minä itse mitä minä yleensä ostan! :D Dea laittaa kassiin kaupan päälle aina jotain joka on kohta nuhistumaisillaan ja pitää Tommia maailmanluokan rokkitähtenä koska on nähnyt hänen musavideoitaan YouTubesta.

Lähdetään tästä meidän vakilenkillemme. Heti ensimmäisessä risteyksessä on lauma koiria jotka tulevat aina räkä roiskuen louskuttamaan pihaltaan keskelle katua. Muutama kiukkuinen PAI (mene!) ja kurotus kohti pikkukiviä tehoaa ja koirat häviävät omalle tontilleen. (En siis heitä koiria kivillä, pelkkä elehtiminen riittää hyvin). Nämä eivät ole huonosti pidettyjä tai pahansisuisia koiria, kunhan tylsyyttään haukkuvat.

Lähes aina tällä tiellä vastaan ajaa iso rekka joka tööttää raivokkaasti. Siitä jo tietää, että kuski on Son, se hampaaton ukko joka juo joka ilta pullon paikallista viinaa yhdessä vakiravintoloistamme. Kaipa hän joskus syökin jotain, oletan.

Vakiravintolan omistaja esittelemässä suomalaisia erikoisuuksia

Lenkki jatkuu pitkin punaisia hiekkateitä, ohi padon ja laiduntavien vuohien, puhveleiden ja hevosten. Tätä nykyä pelkään erityisesti pinkkejä puhveleita, sen jälkeen kun juoksin niitä kerran karkuun itku kurkussa, kissa paidan alla maukuen.

Jos ei aiemmin, niin viimeistään mäen päällä törmäämme takuulla ”Ööö” -mieheen. Ööö-mies tuntee ja tietää kaikki ja kaiken mitä saarella tapahtuu. Päivä sen jälkeen kun muutimme pois noita-akan talosta, Ööö-mies tuli meille ja tarjosi omaa taloaan vuokralle. Edes koirat eivät olleet este, vaikka hän on itse muslimivermeisiin pukeutuva uskova ihminen. Itse asiassa hänellä taitaa itselläänkin olla pari koiraa. Ai miksi Ööö-mies? No koska hän ei koskaan tervehdi perinteisesti, vaan huutamalla ÖÖÖÖÖÖ!! Suu isossa virneessä. Ööö-mies ei puhu sanaakaan englantia joten keskustelumme menevät jotenkin näin:
Ö: ööö! Mitä kuuluu?
Me: ÖÖÖÖÖ! Kiitos hyvää, entä sulle?
Ö: paljon thaita ryyditettynä ÖÖÖÖllä
Me: ÖÖÖÖ!!!

Päätiellä todennäköisesti törmäämme harmaatukkaiseen mopotuktukilla ajavaan mieheen jolla on kärry täynnä ruokaämpäreitä jotka hän käy paikallisissa ravintoloissa täyttämässä ruuantähteillä ja jakaa niitä koirilleen.

Melko varmasti ohi ajelee fillarillaan myös valkoiset rastapötkylät tuulessa lepattaen saksalainen Patty joka on ollut jo ties kuinka monta kautta täällä sukellusopettajana. Pattyn kanssa voidaan vaihtaa viimeisimmät saarijuorut ja törmäillä sitten taas kohta jossain. Jos ei ennen niin seuraavana syksynä kun turistit taas palaavat saarelle.


Oikeastaan sadekauden hauskin puoli on juuri se, että suurin osa vastaantulijoista on vähintään kasvoiltaan tuttuja (no, ainakin Tommille jos minulla lyö tyhjää) ja on aikaa katsoa ympärilleen sen sijaan, että käyttäisi kaiken huomionsa holtittomien kiinalaisten turistien väistämiseen. Ehkä täällä on vähän samanlaista maalaiskylätunnelmaa kuin Suomessa aikoinaan. ÖÖÖ!


Pääkadulla on törmätty tällaiseenkin näkyyn

Ei kommentteja