Raksariemuja thaimaalaisittain; ruohoa imitoivia laattoja ja lohenpunaista maalia

Mitä enemmän väriä sen parempi

Kyllä, kiitos kysymästä. Vanne on kiristänyt viime aikoina pään ympärillä ihan niin kuin odottaa sopii kun vaihteleva lauma ukkoja äheltää vieressä taloa pystyyn.

Koko järjestely on toki varsin erikoinen sikäli, että harvemmin vuokranantaja kai rakentaa taloa vuokralaiselleen. Ja vielä harvemmin vuokralaiset itse piirtävät sen ja valvovat rakennustyötä. Näillä spekseillä tarkemmin ajattelen on oikeastaan ihme, että kaikilla on vielä henki tallella.


Studio vasemmalla ja talonraakile oikealla.


Uusi talo nousee ihan tähän meidän studiomme viereen. Ja kun sanon viereen, niin oikeasti tarkoitan sitä. Vastakkain sijoitetuilla terasseilla on etäisyyttä pari metriä. Studio on maalattu kahdella eri harmaan sävyllä joten meidän mielestämme olisi melko loogista, että uusi talo tehtäisiin samoilla väreillä. Sen sijaan vuokranantajamme Pha oli sitä mieltä, että siitä tulee sininen ihan vain siksi, että hänellä sattuu olemaan ylimääräinen vain vähän kuivunut maalitonkka kotonaan. Tämä mahti-idea saatiin toistaiseksi torpattua, mutta lisää oli toki tulossa.
Thaimaalaiset pitävät nimittäin väreistä. Mitä enemmän, sen parempi. Siinä jää äkkiä Pride-kulkueetkin hopealle, kun katselee tätä paikallisten talojen värien ilotulitusta.
Siinä missä talo on meidän ajatuksissamme harmaa harmailla tehosteväreillä, mustilla ikkunankarmeilla ja harmailla lattioilla ja vaaleilla seinillä, Pha lähettelee meille kuvia unelmatalostaan. Se on lohenpunainen unelma graavilohenpunaisilla tehosteilla. LohenVTUNpunainen! Sisälle hän haluaisi toki laattoja jotka jäljittelevät tökerösti puuta, kiveä tai nurmikkoa. Ja toki joka huoneeseen eri laattaa.


Possunpunaisia unelmia


Olemme ottaneet tähän kaksi lähestymistapaa. Minä sanon "aaahaaaaaaa" ja mietin, että millä hitolla mummon mielen saisi käännettyä kohteliaasti. Tommi taas huudahtaa ”ei helvetissä tai minä muutan takaisisin Suomeen”. 
Mahdollisesti tästä erilaisesta lähestymistavasta johtuen mamma luulee, että saa minut puhuttua puolelleen. Esimerkiksi niihin valkoisiin ikkunaraamaihin. Koska tytöt eivät tykkää mustasta tai jotain. Kuinka väärässä hän siinä onkaan! Phan mielestä muuten miehet eivät myöskään kokkaa, joten aina kun hän näkee Tommin tekemässä ruokaa hän kysyy epäluuloisena, että "Maasuu sick?"

Sinun, minun ja meidän työkalut

Tommi on ollut viime aikoina vähän väsynyt. On vaikea kuvailla sitä tunnetta, kun omalla pihalla on koko ajan vierasta porukkaa jotka selkeästi puhuvat sinusta paskaa, mutta et tarkalleen ymmärrä mitä. Kuvittele selittäväsi joukolle viisivuotiaita miksi vierekkäiset samankokoiset ikkunat pitäisi laittaa samaan tasoon niin kuin piirustuksissa. Tai miksi oven avautumissuunnalla on väliä. Tai vaikka valkonaamat ovat niin saakelin isoja, niin he mahtuvat silti kulkemaan 80 cm leveistä ovista. 
Välittömästi jos emme ole kotona, tai satumme vaikkapa viettämään aikaa vierastalon puolella, niin ukot valloittavat studion terassin, nuuskivat siellä paikkoja ja käyvät lainaamassa Tommin työkaluja ilman lupaa. Mestarinerot eivät nimittäin tajua, että näemme kyllä ikkunoista tasan tarkkaan mitä he puuhaavat. Tälläkin hetkellä tikkaat ovat mystisesti olleet kadoksissa tontilta kaksi päivää ilman että kukaan olisi tiedustellut saako niitä ylipäätään lainata.

Yhtenä päivänä pihalle ajoi taas outoa porukkaa nähtävästi myymään jotain tavaraa. Ovelta kuului koputus ja raksaporukan vetäjä Ris sanoi oli siellä käsi ojossa, että nyt pitäisi saada heti 1500 thb (reilu 40 e) massia tähän lapaan. Sanoimme useaan otteeseen, että emme me maksa mitään raksaan liittyviä kuluja, että soita vaan Phalle. Ris jatkoi jankkaamista, piirsi jopa käteensä halutun summan ja toisteli Phan nimeä. Päättelimme, että Pha oli tilannut raksalle jotain jota hän ei ollut maksanut, mutta saisimme rahat häneltä takaisin.
Kun Pha sitten tuli seuraavana päivänä tutkimaan taloa, niin hänellä ei ollut hajuakaan mistään 1500 thb maksavasta asiasta. Pienen selvittelytyön jälkeen selvisi, että kyseessä oli pressu jonka Ris halusi ostaa itselleen, mutta hänen finanssitilanteensa oli niin huono, että hänen mielestään oli ihan loogista vaatia meitä lainaamaan tarvittava summa. Ilman siis, että tiesimme lainaavamme hänelle rahaa. Pha näki minkälaiset kipinät me tästä otimme ja seuraavana päivänä Ris tulikin maksamaan lainaamansa summan. Jatkossa hän myös tietää, että tämän pikapankin ovet ovat jatkossa visusti kiinni ja uutta lainaa on ihan turha tulla pyytämään millään verukkeella.

Työturvallisuus ennen kaikkea :o

Kuka määrää pskakaivon paikan?

Aina kun ukot tekevät mokan jonka he joutuvat korjaamaan, niin heitä on sitten seuraavana päivänä turha odottaa työmaalle. En tiedä meneekö liikaa tunteisiin vai kasvot vaiko mitä. Eikä totta puhuen enää kiinnostakaan.

Kaikkien mokailuiden, pakkolainan ja muun perseilyn jälkeen huomasimme, että Ris oli kaivauttanut likakaivon kuopan Tommin ohjeista totaalisesti piittaamatta suoraan ulko-oven eteen. Tommin ohimolla sijaitseva suoni alkoi pullistella siihen malliin, että minä sanoin voivani yrittää keskustella asiasta. Vaikka täällähän eivät naiset mistään mitään tajuakaan. Kyllä on nimittäin paskakaivolle looginen paikka ihan siinä pääsisäänkäynnin edessä jos mies niin sanoo.

Menin keskustelemaan mukavimman raksaukon kanssa, sen joka antoi minulle passionhedelmän taimia. Hän sattuu olemaan porukasta ainoa, joka puhuu englantia edes hiukan. Hän sanoi, että ”ihan totta joo, onhan tuo kyllä väärä paikka, mites se Ris nyt unohtikin oikean paikan. Mutta älä huoli, korjataan se kyllä.”
 
Sehän meni helposti! Paitsi että kun Ris tuli paikalle, niin asia ei enää ollutkaan niin yksinkertainen. Hän oli nimittäin kaivauttanut kuopan alihankintahommana eli uuden kuopan kaivaminen olisi pois hänen palkkapussistaan. Sen verran minäkin ymmärrän thaita, että asiankäänteet eivät häntä varsinaisesti miellyttäneet, sillä keskustelut liikkuivat kiivaana lähinnä aiheiden ”valkonaamat eivät ymmärrä mitään” ja  ”valkonaamat ovat hulluja” ympärillä.
Sen sijaan, että hän olisi puhunut asiasta meille, hän kanteli asiasta (niin kuin aina) Phalle. Pha on mukava, mutta miten sen nyt kauniisti sanoisi, melko helposti harhautettavissa. Niinpä saimme katselle kuinka Riisikeppi viuhtoi käsillään ja selitti mustan valkoiseksi. Lopputulemana hän ei siis ollut tehnyt kuulemma mitään virhettä, vaan oli ajatellut vain vuokranantajamme parasta. Loputtoman jankkauksen jälkeen kaivo sai jäädä paikoilleen, mutta muutostyöt olivat sen verran massiivisia, että ne vievät takuulla enemmän rahaa ja aikaa kuin uuden kuopan kaivaminen. Mutta hei, kunhan ei jouduta myöntämään, että tehtiin virhe!

Sen verran koko asia kuitenkin korpesi, että sanoin Phalle, että mahdollisesti kannattaa kertoa Riisikepille, että vaikka nämä ”hullut valkonaamat” eivät mistään mitään tajuakaan, niin he kyllä ymmärtävät kun heistä puhutaan paskaa eikä se tunnu kovinkaan kivalta. Tämän jälkeen käydyt keskustelut ovat olleet lähinnä morjestelua ja hyvä niin. Tässä sitä sitten ollaan, samalla tontilla ja hymyillään kilpaa vaikka savu nousisi korvista. Puolin ja toisin.

Kaivonpaikka
Joskus se mitta sitten kuitenkin täyttyy niin, ettei sitä massiivista vutusta enää pysty patoamaan sisälleen. Näin kävi esim. Tässä pari päivää sitten, kun pihaan ajoi pari pickuppia tuomaan tavaraa. Kävin tervehtimässä ukot ja painelin sisään studiolle. Toinen ukko käveli ihan pokkana studion ulko-oven vieressä sijaitsevalle vesikoneelle ja täytti siinä pullonsa. Yleensä siis ventovieraat juovat jopa myös meidän vesilaseistamme, joten tämä oli vielä pientä. Eihän se vesi juuri mitään maksa ja parempi tietty täyttää meillä se pullo kun käydä ostamassa uusi maatumaton muoviroska, mutta pakko myöntää, että välillä korpeaa kun ventovieraat tyypit alkavat postailla meillä kuin himassaan.

Sitten katselimme kun toinen ukko heittäytyi vielä siihen studion terassin riippumattoon levyttämään ja siinä se sitten oli. Yksityisyyden rajojen ja vtutuskynnykysen ylitys.
Pohjustuksena tähän kärkeen vielä sen verran, että Moulasta on tullut erinomainen vahtikoira. Se päästää tutut pihalle noteeramatta ja ilmoittaa muristen tai haukkuen vieraista. Olen niin ylpeä meidän pienestä viemärirotastamme! Moula siis jo murisi sisällä koska senkään mielestä vieraat ukot eivät saa pötköttää riippumatossa tai hörppiä vesikoneesta. Tommin yllytyksestä siis avasin oven, josta Moula sinkosi ulos kuin ohjus. Yllättävän nopeasti se vetelä riippumatossa lojunut nahjuskin loikkasi ylös niin että juuri täytetty vesipullo lensi kaaressa.  Moula postaili riippumatolla häntä tötteröllä ja selvästi hämmästyi, että ihminen oikeasti pelkäsi sitä. Me hihitimme Tommin kanssa molemmat oven raossa vedet silmissä ja kehuimme Moulaa vuolaasti. Tommi astui vieläpä ulos nauraen ja huusi hämilleen hymyilevälle äijälle, että miten sä noin pientä koiraa pelkäät?! 


Hurrrjan pelottava Moula

Viikon päästä valmista. Eiku.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan talon raakileen pitäisi olla valmis viikon päästä. Jos joku asia on varma, niin se on, että ei takuulla muuten ole. Valmis. Ei likellekään.

Silleen se nimittäin menee, että jos alunperinkin vähintäänkin optimistiseen aikatauluun ynnätään 
1) pari useamman päivän mittaista trooppista rankkasadetta
2) kymmenkunta mökötyspäivää jolloin ei tehdä töitä koska kasvojenmenetys
3) ja ainakin viikko päiviä jolloin ukot ovat työmaalla tyhjänpanttina sen vuoksi että materiaalit ovat loppuneet, koska Pha haluaa säästää muutaman euron ja tilata materiaalit mantereelta,
niin onhan se varma, että aikataulu vuotaa kuin seula. 

Viimeksi tänään oltiin taas siinä tilanteessa, että Ris oli pyytänyt Phata tilaamaan 500 betoniharkkoa, mutta mamma päätti pihistellä ja tilasi vain 400 kpl. Siellä ne ukot nyt seisovat sitten tumput suorana, kun harkot loppuivat jälleen kesken. Yksi harkko muuten sivumennen sanoen maksaa n. 0,17 e.

Sopivasti kun rakentamisen riemu on täällä ylimmillään, minä lähden Suomeen pariksi viikoksi ja jätän Tommin vastaamaan yksin kaikesta. Kodista, eläimistä, omista ja lainatuista rehuista sekä tietenkin raksasta. Puolustuksekseni on sanottava, matka oli kyllä hommattu ennen kuin tiesimme rakennusprojektin alkavaksi. Mutta silti. Soliiii niin kuin paikalliset sanoisivat. Ja leveä hymy päälle.


Ei kommentteja