Roskaväkeä - Trash Hero -toiminta

Trash Hero -toiminta

 Enpä kyllä yhtään tiennyt mihin lupauduin, kun tarjouduin hoitamaan Trash Hero Koh Lanta -rannansiivoustapahtumia low seasonin ajan. Trash Hero on siis vapaaehtoisorganisaatio, jonka jäsenet järjestävät ja osallistuvat siivoustapahtumiin pääosin Kaakkois-Aasiassa, mutta tätä nykyä myös Euroopassa ja USAssa. Täältä lisää tietoa kiinnostuneille.

Trash Heroilla ei ole alaikärajaa :)


Täällä Lantalla toimintaa on pyörittänyt sympaattinen venäläispariskunta, jotka lähtivät muutamaksi kuukaudeksi viettämään hyvin ansaittua roskavapaata sapattiaan johonkin Moskovan kyljessä sijaitsevaan pikkukylään. Tämä pariskunta on todella sydämellinen ja intohimoinen ympäristö- ja terveysasioiden suhteen enkä siis ollut kovinkaan yllättynyt, kun he kertoivat, että Venäjällä he asuvat jossain puulämmitteisessä mökissä ja kuinka he päättivät että jatkossa heidän tiluksillaan eivät edes enää kaverit ja tuttavat saa juoda alkoholia tai valmistaa ruoaksi lihaa. Sitten kun syksy etenee vähän pidemmälle, eikä puumökissä enää tarkene lämmittämisestä huolimatta, he palaavat Lantalle.

Olen ollut huomaavinani vähän sellaista suuntausta, että ne ihmiset jotka ovat juuri aloittaneet kasvissyönnin (vegaanisen tai vegetaristisen) ovat kaikkein fanaattisimpia ja kärkkäimpiä neuvomaan muita. Niin tässäkin tapauksessa. Nämä venäläiset puunhalaajat ovat olleet kasvissyöjiä vuoden verran. Siinä vaiheessa kun aloin saada itse heiltä neuvoja ruokavalioni suhteen, niin sanoin kavereille, että palataanko asiaan sitten, kun olette olleet edes puolet siitä ajasta vegejä kuin minä. 24 vuotta jaettuna kahdella taitaa olla 12 jollen ihan väärin laskenut. Eli jatketaan keskusteluja tästä aiheesta siinä joskus 11 vuoden päästä, eiks joo. Oma ideologiani on enemmän sellainen, että elä ja anna elää ja saarnaaminen tai syyllistäminen saa ihmiset vain pahoittamaan mielensä ja ajattelemaan, että vegeruokavalio tekee ihmisistä pelottavan kiukkuisia joten parempi vaan jatkaa lihan syömistä.



Kuinka vaimon projektista tulee (taas) Tomminkin projekti

No mutta, se meistä ituhipeistä ja takaisin roskiin. Minä ajattelin, että kun käyn joka tapauksessa melkein jokaisessa viikottain järjestettävässä tapahtumassa siivoamassa, että kaipa voin ihan yhtä hyvin siellä käydessäni samalla antaa muille vapaaehtoisille roskapussit, hanskat ja neuvoa että mikä roska on kierrätyskelpoinen ja mikä ei. Periaatteessa homma meneekin juuri näin.

Huomasin jo parin ensimmäisen sunnuntain aikana, että en oikeastaan itse ehtinyt kuin juosta rannan ja kohtaamispaikan väliä, kun ihmisiä tippui paikalle säntillisen alkamisajan lisäksi koko sen pari tuntia mitä tapahtuman oli tarkoitus kestää. Lisäksi ihmiset miettivät mihin voisivat jättää arvoesineensä turvallisesti sen sijaan, että raahaisivat niitä mukanaan.
Toisen järjestämäni tapahtuman jälkeen huokaisin Tommille väsyneenä, että oikeasti tarvitsisin assistentin/vartijan näihin tapahtumiin, että ehtisin itse siivoamaan enemmän ja ravaamaan rannan ja katoksen väliä vähemmän.

Tommi ymmärsi heti yskän ja historia toisti jälleen itseään kun vaimon projektista tuli kivasti myös hänen projektinsa. Kaljapalkalla sain siis hommattua itselleni bodyguardin, joka itse asiassa on hoitanut tehtävänsä enemmän kuin hyvin. Sen lisäksi, että Tommi vahtii tavaroita ja siivoaa käyttämämme katoksen läheisen alueen siinä odotellessaan (se osuus ei edes kuulunut sopimukseen!), hän myös tarvittaessa iskee nyrkkiä tiskiin laiskottelijoille.

Bodyguardit

7/11-kiska pakottaa melko usein työntekijöitään mukaan näihin tapahtumiin, lähinnä saadakseen mainetta ja kunniaa ympäristöasioista välittävänä yrityksenä. Niinpä toisinaan paikalle pärähtää 2-4 thaitytön joukkio 7/11-mainoskyltit mukanaan, aina reilusti myöhässä ja varsin näkyvä tatti otsissaan törröttäen. Mieluiten he istuvat varjossa ottamassa selfieitä toisistaan ja tunkevat toisinaan kiinni kylkeeni tyhjät jätesäkit käsissään kun olen siivoamassa ja ottavat yhteiskuvia, jotta saavat pomolleen todistusaineistoa, että ovat olleet paikalla.

Ette kuulkaa arvaa paljon kyseinen toiminta voi k*rpiä minua. Toisin kuin rauhaa rakastava venäläispariskunta, minä ja Tommi emme suostuneet katselemaan tätä perseilyä tekemättä asialle mitään. Ei vaan mitenkään ole oikein, että yksi suurimmista maatumattomia jätteitä ihmisille syytävistä yrityksistä saa hyvää ilmaista mainosta ja promoa toiminnalleen nollapanostuksella.

Nämä seiskan tytöt todistettavasti tekivät jotain muutakin kuin poseerasivat kuvissa

Mimmit nurisivat, että eikö voisi jo lopettaa ja otetaan jo se yhteiskuva (joka otetaan siis aina tapahtuman lopussa) ja on kuuma/sataa/tuulee/kylmä ja täällä on niin vähän porukkaa, että kannattaako edes vaivautua. Tommi patisti tytöt tiukasti takaisin hommiin ja katselin riemuissani kuinka tytöt nöyrtyivät ja menivät edes näennäisesti siivoamaan.

Toisella kertaa tuli eri setti tyttöjä ja nämä olivat vielä edellisiäkin laiskempia. Käytin kaikki thainkielen osaamiseni kertoakseni heille, että tällainen peli ei vetele, että he ovat laiskoja ja nyt vauhdilla siivoamaan. Ja koska tämäkään ei auttanut, kusipäisyyksissäni kantelin asiasta venäläispariskunnalle jotka puolestaan välittivät viestin työntekijöiden esimiehelle. Juha Vuorisen sanoja lainatakseni: Mulle ei v*ttuilla, olé!

Rannalle ajautuu käsittämätön määrä erilaisia kalastajien köysivirityksiä

Roskaa ja p*skapuheita

Näin sesongin ulkopuolella roskaa kertyy rannoille valtavia määriä mereltä puhaltavan tuulen ja aaltojen mukana. Näky on toisinaan ihan toivoton ja vetää mielen aika matalaksi. Roskista näkee, että ne ovat lilluneet meressä jo jonkun aikaa, sillä niissä on erilaisia kasvustoja mukana. Osa jätteestä on lillunut Lantalle lähisaarien lisäksi jopa Indonesiasta asti. Olenko jo aiemmin sanonut, että ihminen on paska? No, sanon sen varuiksi uudelleen. Ihminen on paska.

On aina melkoinen arvoitus kuinka paljon vapaaehtoisia kertyy auttamaan. Välillä meitä on ollut kolme, kun siis lasken minut ja Tommin mukaan. Viimeksi, kun vettä tuli vaakatasossa, meitä oli yhteensä 32 ihmistä!

Järjestimme tässä myös yhden ylimääräisen lapsille suunnatun tapahtuman keskellä viikkoa. Se oli sikäli menestys, että lapsia ja aikuisiakin tuli paikalle sankoin joukoin ja he halusivat jatkaa siivoamista suunnitellun yhden tunnin sijaan auringonlaskuun saakka. Tämä vaan valitettavasti sattui olemaan juuri se päivä, kun merelle nousi yhtäkkiä niin valtava myrsky, että lähisaarella Phuketissa upposi kaksi venettä. Auringonpaiste vaihtui 10 minuutissa sellaiseen puhuriin, että jopa tällaisen ison aikuisen oli hankala pysyä pystyssä. Siivoajat hajaantuivat nanosekunneissa ajoneuvoihinsa ja katoksen alle, osa lapsista pelosta itkien. No, käsittääkseni kukaan lapsista ei kuitenkaan saanut tästä tapahtumasta varsinaisia traumoja...

Tarkkaa hommaa :)

Seuraava siivouspäivä oli 3 päivän päästä tästä. Aamulla kuulin, että Lantan viereiselle Lanta Noi -saarelle oli ajautunut ruumis. Lohdutin tätä asiaa pohtivia vapaaehtoisia sanomalla, että no hei, jos sellainen sattuisi löytymään roskien seasta, niin ainakin se olisi maatuvaa materiaalia. Nähtyäni lähelläni olleiden ihmisten ilmeet kiirehdin lisäämään, että tämä ei sitten edusta Trash Heron kantaa asiasta. Muistutus itselleni, mieti enemmän, sano vähemmän. Ihan vaikka edes kerran elämässäsi! No, onneksi suurin osa sentään, luultavasti kohteliaisuussyistä näytti enemmänkin nauravan kuin pahoittavan mielensä. 😳

Rannalle ajautunut materiaali on toisinaan varsin kiinnostavaa. Jos parittomat käytetyt flipflopit olisivat the juttu, niin avaisin välittömästi sellaisia myyvän shopin, valikoimaa nimittäin riittää. Toisinaan roskien seassa on huumeruiskuja, hammasharjoja, kusella tai öljyllä/bensalla täytettyjä muovipulloja, mopokypäröitä ja ihan vaan mitä kaikkea jätettä ihmiskunta on keksinytkään ikinä tuottaa. Eniten löydetyt artikkelit ovat varmasti repaleiset muovikupit ja -pussit, energiajuomapullot, sytkärit ja pillit.

Tekemistä todellakin riittää

Osallistujat ja "Osallistujat"

Enemmän kuin rannalle ajautuneet roskat, minua onvat silti hämmentäneet ihmiset. Osallistujat ja ”osallistujat”. Jälkimmäinen porukka on pahinta. Kun postaan johonkin paikalliseen ryhmään onnellisena ja väsyneenä tapahtuman jälkeen kiitosviestin kaikille osallistujille, niin aina joku mestarinero on siellä neuvomassa, miten asiat pitäisi tehdä paremmin. Voin myös sanoa, että yhtäkään näistä besserwissereistä ei koskaan nähdä itse siivoustapahtumissa. Tässä parhaita paloja (alla olevat vastaukset ovat julkaisemattomia ja omiani eivätkä todellakaan edusta Trash Heron asiallista linjaa):

Suomalainen Sini osallistui kolmen viikon lomansa aikana 4 (!) kertaaa siivoustapahtumaan <3

”Miksi te vaan siivoatte, kun voisitte sen sijaan kerätä rahaa lisäroskiksia varten?”
- No olisko vaikka se syynä - sinä mistään mitään tietämätön neropatti - että rannoilla lojuva roska tulee merestä rannalle eikä rannalta merelle. Meinaatko, että roskat osaisivat loikata merestä suoraan niihin roska-astioihin?

”Miksi te keräätte roskat muovipusseihin, sehän on vaan lisää muovijätettä?”
- Ei hitto, eipä tullut itselle tämä asia mieleenkään! Jatkossa aionkin kerätä kaikki roskat näihin näkymättömiin, aineettomiin, täysin päästöttömiin ei-olemassa-oleviin-roskapusseihin. (no oikeasti mikään paperinen kassi ei vaan kestä märkää ja raskasta roskaa, siksi. Uusiokäytämme myös mm. riisisäkkejä jne kun niitä on tarjolla)

”Miksi te siivoatte vain yhtä rantaa? Ei kun älä vastaa, siksi, että teillä on oma yritys kyseisellä rannalla. Tai ainakin kavereillasi on. Tai saat siitä lahjuksia”
- Ensinnäkään emme siivoa vain yhtä rantaa ja toisekseen viimeksi kun katsoin ympärilleni, niin saaren ympärillä oleva meri on ihan sama joka rannalla. Ideana ei siis ole siivota rantaa nätiksi (vaikka se on toki mukava bonus), vaan kerätä mereneläville haitallisia roskia pois rannalta ajautumasta takaisin mereen. Mutta joo, siis valtava taloudellinen sukseehan tämä todellakin minulle on. Parhaillaankin kieriskelen täällä rahakylvyssä.

”Miksi ette mene moskeijaan sanomaan näille tyhmille paikallisille, että sen sijaan, että hukkaisivat aikaansa moskeijassa rukoiluun, tulisivat siivoamaan rantoja?”
- Äkkiseltään keksin lähinnä syitä miksi EN IKINÄ menisi tekemään näin. 

”Miksi ette vaan hommaa sellaista kätevää traktoria tekemään tätä työtä?”
- Niin, tosiaan. Olisko syynä…ööö.. vapaaehtoisorganisaation varsin tyhjänä kumiseva rahakirstu?

Neuvominen. Ihanan helppoa. Tekeminen. Harmillisen työlästä.

Ing on yksi vähän harvinaislaatuisimmista vakituisista paikallisosallistujista
Joskus olemme niin onnekkaita, että sponsorit tarjoavat meille jopa oluen tai pari siivouksen jälkeen.

Sen sijaan tapahtumiin osallistujat ovat lähes aina valtavan mukavia, motivoituneita ja hauskoja tyyppejä. Toisiin roskaisuus vaikuttaa ihmisiin yllättävän voimakkaasti ja osa porukasta on niin raivoissaan ihmiskunnalle, että joudun muistuttamaan itselleni, että viha ja raivo ei ole minuun itseeni kohdistettua, vaikka se minulle puretaankin.

Sitten on niitä tyyppejä, jotka vertaavat siivousta meditaatioon, liikuttuvat ja ilahtuvat tekemästään työstä. Malliesimerkki tällaisesta tyypistä on suomalainen Sini, johon tutustuin hauskasti blogini ja arveluttavan kielenkäyttöni vuoksi. Paitsi että Sini on ollut lomansa aikana joka ikisessä tapahtumassa mukana siivoamassa, hän myös pesetti käyttämämme hanskat, ruopsutti niistä hiekat pois ja etsi kaikille parittomille tumpuille parit. 💛
Erityisen ihana on seurata perheiden mukaansa ottamia lapsia siivoamassa rantaa ja riemuitsemassa löytämistään ”aarteista”. Ettekä voi uskoa sitä kiitoksien ja kannustuksen määrää, jonka olen saanut ihan vaan siitä, että käyn kerran viikossa jakamassa ne hanskat ja roskakassit vapaaehtoisille. Ihan joka kerta kun olen lähtenyt pahalla tuulella ja tympääntyneenä siivoamaan, olen tullut väsyneenä ja onnellisena takaisin.

Ennen...

Ja jälkeen

Suosittelen siis kaikkia kiinnostuneita kokeilemaan. Jos yhteisöllinen tapahtuma ei nappaa, niin on helppoa olla Trash Hero ihan ominpäinkin, sen kun menee ja siivoaa näkemiään roskia ja toimittaa ne jäteastiaan. Niin helppoa on olla sankari, jopa ihan ilman viittaa. 💗💪

Vakiosallistuja Zach 5 v on kova poika siivoamaan - ja pomottamaan vapaaehtoisia! :D

6 kommenttia

  1. hyvä kirjoitus ... muutama naurutkin irtos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon. Ei elämä, ei edes roskien keräys, ole niin vakavaa :D

      Poista
  2. Hienoa työtä teette siellä! Kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, mutta suurin kiitos menee kyllä kaikille niille mahtaville vapaaehtoisille, jotka tulevat auttamaan. :)

      Poista
  3. Kaikessa vapaaehtoistyössä on kyllä taattua että neuvoja ja ulinaa irtoaa niiltä jotka eivät ikinä itse laita tikkua ristiin konkreettisten asioiden eteen. Tsemppiä aherrukseen, hienoa työtä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on kyllä tullut huomattua. :D Onneksi valtaosa ihmisistä on kuitenkin todella ihania ja kannustavia. Kiitos paljon tsempeistä. :)

      Poista